Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bakłażanowe łódki :)

Olga Klamecka
Olga Klamecka
Nietrudno go dostać, ale wciąż wielu trochę straszy i stawia przed pytaniem: co z tego ugotować?! Przedstawiam Bakłażana odsłonę pierwszą :)

Bakłażan to bardzo nieskomplikowane warzywo, smakuje specyficznie, ale odpowiednio sporządzony i połączony z odpowiednimi składnikami będzie naprawdę pyszną alternatywą dla ziemniaków, marchewek i innych "standardowych" gości na stole :)Jako pierwszą zaprezentuję odsłonę bakłażana jako pysznych łódek po brzegi wypełnionych smakowitym farszem :)Na duży obiad dla 2-3 osób:- 2 bakłażany- 2 piersi z kurczaka- 1 ugotowana torebka ryżu (ja dałam brązowy)- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- trochę śmietany- 1 puszka pomidorów- przyprawy: zioła, sól, pieprz- bułka tarta- trochę startego żółtego sera do posypania po wierzchuI tyle :) Bakłażana myjemy, odkrawamy łodyżkę, przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Puste łódeczki solidnie spiemy solą, podobnie z wydrążonym miąższem i układamy na jakimś sitku. W ten sposób sól wyciągnie całą gorycz bakłażana, jaką ma w sobie i wszystko będzie smaczne :) Niech tak leżą przynajmniej 20 minut.Przez ten czas myjemy, kroimy w bardzo drobniutką kostkę cebulę, czosnek i kurczaka. Kurczaka możemy przyprawić dowolnie, ja lubię na ostro, ale obowiązkowo sól i pieprz musi być. Kiedy już to wszystko zrobimy, bierzemy miąższ z bakłażana, opłukujemy.Wszystko (kurczaka, cebulę, czosnek i miąższ bakłażana) podsmażamy, następnie zalewamy pomidorami w puszce. Gotujemy razem, aż wodnistość zniknie. Zestawiamy z gazu., po chwili dodajemy łyżkę - dwie śmietany. Próbujemy całość i ewentualnie doprawiamy jeszcze, mieszamy z ryżem.Opłukujemy nasze puste bakłażany z soli i gryczki, która już powinna wypłynąć i układamy łódeczki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.  Do każdej nakładamy kopiasto farszu, sypiemy na to ser żółty i po wierzchu całość oprószamy bułką tartą.Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni i pieczemy aż całość się nie zarumieni :)Smacznego :) Nie taki straszny ten bakłażan, jak go malują, co?W kolejnej odsłonie pokażę grecki przysmak, w którym zakochałam się już parę lat temu: moussakę, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i bakłażanem :) 

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto