Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na pizzę. Czyli świętujmy Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Redakcja MM
Redakcja MM
katagaci/sxc.hu
I mamy kolejne święto. Tłusty Czwartek za nami, a dzisiaj obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Sprawdź, jak możesz sam zrobić ją w domu.

9 lutego możemy bezkarnie objadać się pizzą, gdyż właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ten najbardziej znany włoski przysmak, cieszy się niesłabnącym uznaniem zarówno wśród profesjonalnych znawców kuchni, jak i amatorów dobrego jedzenia. Zrezygnujmy z zakupu gotowej pizzy, skorzystajmy z okazji i nauczmy się przyrządzać.  Pizza w 5 krokachPrzedstawiamy przepis na pizzę i kilka trików, dzięki którym jej samodzielne przygotowanie będzie łatwe, nawet dla początkujących.Przepis na pizzę z salami poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka:Przykładowe składniki:- ciasto- sos- ser żółty Gouda - 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki- 4 łyżeczki suszonego oregano- sól i świeżo zmielony pieprz- 1 nieduża cebula- 10 dag salami i szynki cienko pokrojonejKrok 1 – ciastoNa jedną dużą pizzę przygotuj:- 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50°C)- 15 g drożdży- 1 łyżeczkę cukru- 3 szklanki mąki chlebowej- 1 łyżeczkę soliDobra rada:Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.Krok 2 – wyrób ciastoDrożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk. Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie – dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem.Dobra rada:Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.Krok 3 – pieczenieNasze domowe piekarniki nie są na tyle profesjonalne, aby osiągnąć tak wysoką temperaturę, jak piece w pizzerii. Dlatego zwykle sos i dodatki przypalają się zanim ciasto zostanie wypieczone. Jednak jest na to rada. Aby ciasto dobrze się wypiekło, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do 180°C bez dodatków. W tej postaci pieczemy około 7-10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 210-220°C. Dodajemy sos i dodatki.Dobra rada:Aby pizza z dodatkami się nie przypaliła najlepiej dopiekać ją około 15-20 minut.Krok 4 – zrób sosNajpopularniejszy i najprostszy jest sos pomidorowy.Składniki:- 1 mała cebula- czosnek- oliwa z oliwek - 2 łyżki- 1 szklanka przecieru pomidorowego- przyprawyNajpierw siekamy cebulę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pieprz i sól.Dobra rada:Aby sos był smaczny i aromatyczny można dodać do niego odrobinę cukru, a pod koniec gotowania zioła.Krok 5 – ser i dodatkiNa ciasto nakładamy sos. Wystarczą trzy łyżki stołowe. Na sos nakładamy starty na grubym oczku ser żółty. Powinna to być warstwa ok. 0,5 cm i podobnie jak w przypadku sosu, sera też nie powinno być zbyt dużo, bo zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Wiem natomiast, że powinien być to ser dobrej jakości. Często łączy się dwa gatunki sera. Jeden powinien się dobrze ciągnąć, a drugi dobrze zapiekać. Na plackach rozkładamy plasterki pomidorów, posypujemy je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy cebulę, pokrojoną na kawałki szynkę i salami.Ale jeśli chodzi o składniki, to każdy z nas ma swoje ulubione. Pieczarki, salami, papryka peperoni, szynka, boczek, oliwki, czasami jajko gotowane, a czasami surowe wybijane na pizze w końcowej fazie pieczenia, to najczęściej spotykane na naszych pizzach. Pamiętajmy, że ilość tych składników ma znaczenie. Każdy składnik, to spora ilość wilgoci. Podczas pieczenia soki z tych dodatków nie zdążą odparować i mamy zamiast sztywnej, wypieczonej pizzy, coś miękkiego w okrągłym kształcie. Dlatego dwa, trzy składniki, to wystarczająca ilość. Jeżeli więcej, to w pomniejszonych ilościach. Żeby pizza którą pieczemy przypominała nam słoneczną Italię, posypmy ją ziołami lub poszarpmy świeże zioła już po upieczeniu. Najodpowiedniejsze, to oregano, bazylia, tymianek. 

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto