Distillers Limited to start up, którego siłą napędową jest Ambra S.A, właściciel sieci sklepów Centrum Wina.
Projekt ten to 150 różnych alkoholi z 15 krajów i 4 kontynentów. Większość, choć nie wszystkie, stanowić będa destylaty z jęczmiennego słodu. Wśród marek, które pojawią się w portfolio znalazło się miejsce także dla rzadkich egzemplarzy torfowej whisky z regionów Speyside i Highlands.
To gratka nie tylko dla miłośników dymionej whisky. Jak wyjaśnia Dyrektor regionalny Angus Dundee Distillers PLC, który niedawno odwiedził Warszawę, dym to nie jako skutek uboczny samego procesu produkcji. Dziś jednak coraz częściej whisky kupujemy właśnie dla niego. -palimy go pod jęczmieniem, gdy chcemy go wysuszyć. Torf okrywa jęczmień dymem i stąd bierze się dymiona whisky. W ciągu ostatnich 30-40 lat robiono to głównie w dużych, industrialnych kompleksach, choć wciąż istnieją destylarnie robiące słód w ten sposób ponieważ jest to bardzo malownicze - mówi Jimmy Roberts.
Trunek z dymu i ognia
Whisky wyprodukowana w ten sposób miała wyraźny aromat, który znawcy przyrównują do zapachu rozgrzanego asfaltu, dymu, bandaży. To klasyczne aromaty, które miłośnikom trunków ze Szkocji muszą kojarzyć się z wyspą Islay. Nieco inaczej jednak przedstawia się to w przypadku pozostałych regionów, gdzie torf wprowadza do whisky zupełnie inny zestaw aromatów. - W regionie Islay pachnie on solą morską, jodem, zapachem medykamentów. W highlands są to aromaty ogniska, grilla - tłumaczy Jimmy Roberts.
Distillers Limited ma docelowo pojawić się w sklepach Centrum Wina. Oprócz whisky w ofercie znajdą się także wybrane destylaty z całego świata, w tym np. rumy.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?