reklama

Wódka może pachnieć śmietanką lub ziemią. Jej wizerunek odczarowujemy w najpiękniejszej warszawskiej restauracji

Przemysław Ziemichód
Przemysław Ziemichód
Zaktualizowano 
mat. prasowe ZONI
Czy wódka może mieć smak? Czym różni się destylat z ziemniaków od tego z pszenicy? Co można zmienić w naszym narodowym trunku, by uczynić go lepszym? O to wszystko zapytaliśmy Tomasaz Mielcarza, szefa baru Zoni. Dalsza część tekstu poniżej.

Od kilku lat trwa w Polsce kampania, która ma za cel odczarować tzw. narodowy trunek Polaków. Czarodzieje w barach i restauracjach w Warszawie starają się przekonać konsumentów, że wódka to nie tylko gryząca w gardle ciecz do picia na akord.

W ciągu ostatnich lat stolica wzbogaciła się o dwa muzea poświęcone tylko temu jednemu trunkowi - Muzeum Polskiej Wódki w Koneserze oraz Muzeum Wódki na Placu Teatralnym. Od wielu lat warszawscy kucharze czynią także cuda parując ze sobą jedzenie i ognistą wodę. Jednym z takich miejsc jest z pewnością ZONI w Koneserze, gdzie wybór alkoholi można zestawić z menu restauracji.

Foodpairing: sztuka łączenia

Jeśli w wódce szukacie czegoś więcej niż tylko odurzenia, zapomnienia i sposobu na spędzenie kilku godzin w towarzystwie upierdliwej rodziny, mamy dla was dobrą wiadomość. Wódka fantastycznie łączy się z jedzeniem. Proces ten nazywamy foodpairingiem. Zanim jednak zakrzykniecie: “hola! ten wasz foodpairing to ja robię na każdych imieninach u szwagra!” spieszymy z wyjaśnieniem.

Potrawy i alkohol dobiera tak, by razem się uzupełniały, tworzyły ciekawe połączenie, które daje coś więcej niż grymas na twarzy i potrzebę głośnego westchnięcia po wypiciu całego kieliszka. Czego szukać w wódce, jeśli nie zapomnienia? Doznania możemy podzielić zależnie od uruchamianego zmysłu.

- Przede wszystkim zwracamy uwagę na zapach. Lewa dziurka, prawa dziurka, wąchać. Potem popróbować, nie spiesząc się - tłumaczy Tomasz Mielcarz, szef baru Zoni.

Wódka, która ma zapach

Wódka pachnieć może kremem, śmietanką, ziołami czy zbożami. Może mieć aromat pieprzu, surowych ziemniaków, miodu, gryki i tysiąca innych rzeczy. To wszystko substancje lotne, które powstają w procesie produkcji. Podobnie, jeśli chodzi o smak.

ZOBACZ TEŻ: Zoni w Koneserze. Restauracja trafiła na listę najpiękniejszych lokali na świecie

Zoni, Koneser. Restauracja trafiła na listę najpiękniejszych...

W ustach dodatkowo degustacja poszerza się o zmysł… dotyku. Alkohol oddziałuje na nasze gardło, język, jamę ustną. Może być ściągający, rozgrzewający, palący, oleisty. Jak tłumaczy szef baru Zoni mówi nam coś o genezie trunku. - każda wódka ma swoją charakterystykę. Alkohol ziemniaka jest cięższy, ziemisty. Wódki żytnie po spożyciu “kończą się” na wysokości klatki piersiowej, wódki pszeniczne ścinają wnętrze policzków, a oleiste wódki ziemniaczane zostają przeważnie na języku, bo są oleiste.

Gdy już zidenfikujemy, czym pachnie nasz kieliszek, możemy połączyć go z jedzeniem. Tu podobnie, jak w przypadku innych alkoholi (whisky, koniak, wino, piwo) szukamy albo smaków, które się dopełniają , albo takich, które ze sobą kontrastują.

To wszystko wydaje wam się przesadnym snobiznem? Nie ma problemu, bo jak potwierdza Tomasz Mielcarz, każdy ma prawo pić to, co mu smakuje i w sposób, w jaki lubi. Jeśli wychylanie setnego toastu za zdrowie pięknych pań to wasz klimat, nie będziemy was oceniać. Zachęcamy jednak do tego, by spojrzeć na wódkę przez pryzmat czegoś więcej niż tylko gryzącego napoju do zapijania śledzia.

POLECAMY TEŻ:


Wideo

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

j
jolka

Poetycki opis alkoholu przypomina mi film "Żółty szalik", gdy główny bohater (Gajos) zamawia w restauracji "pożywną zupę" i sto gram "dobrze zmrożonej substancji". Po czym dostaje wódkę w dwóch kieliszkach i szklankę lodu do przegryzania. "Tak to się właśnie robi, pozwalamy minimalnym dozom spływać wolniutko w kierunku przełyku, chłonne ścianki z rozkoszą wchłaniają każdą cząstkę mocy".

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3