Radzi Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra: Podczas tak wyjątkowej kolacji, jaką jest Wigilia, trudności może nastręczać sposób jedzenia wykwintnych potraw. Jednym z takich problematycznych dań jest ryba. Na co dzień zwykle jemy ją nożem i widelcem. Jednak podczas uroczystej wieczerzy wigilijnej warto położyć na stole odpowiednie sztućce.
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest jedzenie ryby dwoma widelcami. Wprawdzie w wąskim gronie przyjaciół możemy w ten sposób spożywać tę potrawę, jednak na wyjątkowo uroczyste kolacje, w tym Wigilię, najlepiej zaopatrzyć się
w specjalne sztućce do ryb.
Według przyjętych zasad, nożem i widelcem jemy wędzone łososie i węgorze, a także solone i marynowane śledzie. Zaś specjalne sztućce – nieostry, skośnie zakończony i szeroki nóż oraz szeroki widelec stosujemy do ryb pieczonych, smażonych i gotowanych. Kiedy zakończymy posiłek, sztućce należy ułożyć na talerzu równolegle trzonkami skierowane w prawą stronę ułożone na godzinę 17:00 (kąt 45 stopni).
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?