Kanapki ze stekiem, tortille i zakręcone szaszłyki – czyli grillowanie pod okiem mistrzów.

Materiał informacyjny Sokołów S.A.
Za nami warsztaty kulinarne w Akademii Qulinarnej Sokołów Akademia Qulinarna Sokołów po raz kolejny zorganizowała warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i influencerów. Tym razem, zaproszeni goście pod czujnym okiem ekspertów poznawali tajniki grillowania. Kuchenni wirtuozi Dominik Moskalenko oraz Szymon Czerwiński zdradzili im receptę na przygotowanie m.in. idealnego steka, zakręconych szaszłyków z karkówki czy autorskich kebabów. Spotkanie odbyło się w malowniczej scenerii, na terenie pięknego, klasycystycznego dworu w Woli Suchożebrskiej.

Piękny czerwcowy dzień - temperatura powyżej dwudziestu stopni, słońce przebijające się zza chmur oraz brak widoków na jakiekolwiek opady. Trudno wymarzyć sobie lepszą pogodę na to, co Polacy o tej porze roku kochają najbardziej - odpoczynek przy grillu. I właśnie taka aura towarzyszyła spotkaniu w ramach Akademii Qulinarnej Sokołów, która po kolejny raz zaprosiła do wspólnego poznawania smaków dziennikarzy i influencerów.

Czerwcowe grillowanie z Sokołowem

Warsztaty organizowane przez Akademię Qulinarną Sokołów tradycyjnie odbyły się na terenie niezwykłego, klasycystycznego dworku położonego w malowniczej wsi Wola Suchożebrska. Przybyli na miejsce goście najpierw rozkoszowali się przepysznym śniadaniem i aromatyczną kawą. Następnie odbyli krótką rozmowę z kulinarnymi mistrzami - Szymonem Czerwińskim oraz Dominikiem Moskalenko, którzy przybliżyli im tematykę spotkania i wreszcie - założyli fartuchy i udali się do ogrodu, gdzie czekały na nich grille, mnóstwo doskonałego mięsa i sezonowych warzyw, a także cała masa wspaniałej zabawy.

Znajdujemy się w Akademii Qulinarnej Sokołów. Są to cykliczne warsztaty, które staramy się organizować 3-4 razy w ciągu roku. Dzisiejsze spotkanie minie pod znakiem grillowania, pogoda dopisała, więc zapowiada się bardzo ciekawie. Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni oraz ekspertami, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dziś pomagają nam Dominik Moskalenko - związany z nami od wielu lat szef kuchni, który wyśmienicie zna się na wołowinie oraz Szymon Czerwiński, doskonale znany szerszej publiczności, człowiek z ogromną pasją do gotowania - mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

Idealne kanapki z grilla

Uczestnicy warsztatów podzielili się na dwie grupy. Pierwszej przewodniczył szef kuchni Sokołowa Dominik Moskalenko. Mistrz kulinarny najpierw zdradził swojemu zespołowi tajniki grillowania steków wołowych, a następnie zaprosił do wspólnego przygotowywania wybornych kanapek.

Jak co roku wracamy do grillowania. Dzisiaj w naszej Akademii Qulinarnej chciałem przypomnieć, jak przygotować dobrze wołowinę. Pokazywałem m.in. jak poprawnie smażyć mięso. Omówiliśmy także kwestię tego, czy solić je przed, czy po grillowaniu. Oczywiście nie wolno zapominać o odpowiedniej temperaturze - tłumaczy Dominik Moskalenko.

Zaproszeni goście uczyli się smażyć mięso pochodzące z zakładów Sokołowa w trzech stopniach: rare, medium oraz well done. Każdy z uczestników mógł więc skosztować mięsa przyrządzonego w sposób, który najbardziej mu odpowiada.

Gotowe, pokrojone steki, trafiły do wspomnianych kanapek. Oprócz soczystego mięsa i bagietki, składały się one z sałaty, rukoli, autorskich pikli (ogórki, marchewka, kalafior), a także majonezu.

Grillowane kuchnie świata

Druga grupa uczestników warsztatów pracowała pod czujnym okiem Szymona Czerwińskiego. Popularny kucharz zabrał swoich uczniów na małą wycieczkę po kulinarnych zakątkach świata.

Dzisiejsze warsztaty to po prostu cudowne spotkanie. Łono natury i oczywiście grillowanie - bo na to mamy teraz sezon. Jego tematem jest przede wszystkim genialne mięso, które zmienia smak każdego dania. Zabrałem naszych uczestników w podróż po całym świecie. Byliśmy w Turcji, byliśmy w Indiach, a także w Polsce. Przygotowujemy różne potrawy w oparciu o fundament - wspominane wyjątkowe mięso z Sokołowa - mówi Szymon Czerwiński.

Dziennikarze, blogerzy oraz influencerzy pracujący w grupie Szymona, przygotowywali kukurydziane tortille z wołowiną, zakręcone szaszłyki z karkówki oraz kebab. Dania główne zostały otoczone niesamowitymi dodatkami. Wśród nich warto wymienić sezonowe warzywa, jak m.in. szparagi czy też szeroką gamę unikatowych sosów i dipów. Na stole pojawiły się takie przysmaki, jak salsa mango i salsa roja, dip z grillowanych papryk, dip paprykowy, dip z bakłażanów, sos miętowy czy polskie tzatzyki. Nie można także zapomnieć o aromatycznej, świeżej i przepysznej sałatce coleslaw.

Dziś mamy cudownych uczestników, którzy wkładają całe serce w przygotowywanie dań. Jestem przekonany, że będzie to widać na talerzu i będzie po prostu pysznie - skwitował Szymon Czerwiński.

Warsztaty kulinarne Sokołów to cykl spotkań z wyjątkowymi gośćmi, których głównym tematem jest jedzenie. Zaproszeni dziennikarze i blogerzy pod czujnym okiem ekspertów z kuchni Sokołowa poznają tajniki sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywnościowymi. Celem organizowanych spotkań jest promocja zdrowego trybu życia, a także propagowanie trendu zero waste. To również wyśmienita okazja do poznania sekretów pracy najlepszych kucharzy i wzbogacenia swojej księgi przepisów o nowe, inspirujące propozycje kulinarne.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Kanapki ze stekiem, tortille i zakręcone szaszłyki – czyli grillowanie pod okiem mistrzów. - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto