reklama

Kuchnia Food Film Fest. Rusza 6 edycja festiwalu

Karolina KowalskaZaktualizowano 
kuchnia food film fest materiały prasowe
Od piątku, 21 listopada, przez cały weekend w Warszawie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny Kuchnia+.

Kuchnia Food Film Fest. Rusza 6 edycja festiwalu

Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym „Zdrowy jak jogurt?” o kulisach powstawania jogurtu, „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.

Sobota to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów: „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie rybnym, „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” opowiadający o popularnym sosie sojowym. W „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w „Cook It Raw 2013 – Charleston” będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso” o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.

W niedzielę organizatorzy zaproszą na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto” o rynku tego rarytasu, „Kobiety i szampan”, który przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także „Kaiseki - menu Koyamy” o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”, który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.

Zobacz także: Znani aktorzy będą czytać w radiu

Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.

Zapraszamy!

Szczerze o muzyce: Paprodziad

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3