Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia+ Food Film Festiwal. Bogactwo smaków w programie

Agata Witek
Kuchnia+ Food Film Festiwal. Program
Kuchnia+ Food Film Festiwal. Program NaszeMiasto.pl
Kuchnia+ Food Film Festiwal. W piątek 22 listopada rozpocznie się piąta edycja Kuchnia+ Food Film Festiwalu. Na miłośników gotowania i jedzenia przygotowano aż 13 smakowitych propozycji filmowych z całego świata. Zapraszamy już w weekend do Kina Kultura.

5. Kuchnia+ Food Film Fest. Bogactwo smaków w programie
Tegoroczny Kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek, 21 listopada w warszawskim kinie Kultura nastąpi uroczyste otwarcie przeglądu, podczas którego zostanie pokazana „Czerwona obsesja” Warwicka Rossa. Dokument opowiada o wpływie współczesnej sytuacji gospodarczej na cenę i jakość słynnego na całym świecie wina z regionu Bordeaux.

Czytaj także: Wydawnictwo Albatros zaprasza panie na bezpłatne badania EKG

Kuchnia+ Food Film Festiwal. Co w programie?

Przegląd potrwa trzy dni, z czego każdy poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 22 listopada w sekcji „Kultura kulinarna” organizatorzy zabiorą widzów w podróż do Tybetu ("Skarby kuchni tybetańskiej”), w Alpy ("Kulinarne dziedzictwo Alp”), a nawet na Antarktydę, gdzie trwa zażarta walka o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa („Ostatni ocean”).

Kuchnia+Food Film Festiwal. Zobacz najsmaczniejsze filmy kulinarne

W sobotą 23 listopada blok „Społeczeństwo” otworzy „Farmer i jego Książę” w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego na licznych festiwalach. W roli głównej książę Karol i jego osobisty farmer, twórcy najstarszego ekologicznego gospodarstwa na świecie.

Lubisz słodycze? Spróbuj „Gorzkiego smaku czekolady”. Reżyser Miki Mistrati pokazuje w nim znacznie mniej słodki, brutalny świat, w którym do zbierania nasion kakaowca bezlitośnie wykorzystuje się dzieci.

Wieczorem przekonamy się z kolei „Co kryje Coca-Cola?”. Film ujawni jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic handlowych XX i XXI wieku. „Parcie na żarcie” zdemaskuje z kolei producentów żywności, którzy posługują się rozmaitymi metodami manipulacji, by skusić nas do zakupów.

Zobacz też: Bieg "Policz się z cukrzycą". Ruszyły zapisy do 8. edycji

W niedzielę w sekcji „Smakosze” zobaczymy najlepsze restauracje i najzdolniejszych szefów kuchni na świecie. Organizotorzy podejmą temat food designu, czyli projektowania i sztuki serwowania dań. 5. Kuchnia+ Food Film Fest zakończy fabularny „Smak curry”.

W ramach przeglądu zostanie zaprezentowanych 9 bloków filmowych. Każdemu z nich towarzyszyć będzie panel dyskusyjny z twórcami lub ekspertami. Organizatorzy szykują również dodatkowe atrakcje - poczęstunki związane z tematyką pokazywanych filmów.

Bilety do nabycia na portalu lub w kasach kina Kultura. Cena (za jeden blok) wynosi 18 zł.

Poniżej podajemy szczegółowy program Kuchnia+Food Film Festiwalu:

piątek, 22 listopada 2013

17:30

„Skarby kuchni tybetańskiej”, Chiny, 2012, reż. Bo Jianli
„Kulinarne dziedzictwo Alp”, Niemcy, 2012

20:00
„Ostatni ocean”, Nowa Zelandia, 2012, reż. Peter Young

sobota, 23 listopada 2013
13:00
„Farmer i jego Książę”, Niemcy/Wlk. Brytania, 2013, reż. Bertram Verhaag

15:00

„Gorzki smak czekolady”, Dania/Szwecja/Niemcy, 2012, reż. Miki Mistrati
„Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?”, Francja, 2013, reż. Donatien Lemaitre

17:30

„Co kryje Coca-Cola?”, Francja, 2012, reż. Romain Icard
„Parcie na żarcie”, Francja, 2012, reż. Rémy Burkel, Sylvie Deleule

20:00

„Czerwona obsesja”, Australia/Chiny/Francja, reż. Warwick Ross, David Roach

W przypadku filmu „Czerwona obsesja" przygotowano szczególną atrakcję. Ci, którzy zakupią bilet za 118 zł, nie tylko obejrzą film, ale również zostaną zaproszeni na kolację w „Piątej ćwiartce” w sobotę o godz. 22:00.

niedziela, 24 listopada 2013

15:00
„elBulli - kulinarny interface”, Hiszpania, 2013, reż. Eduard Martí

17:30
„Somm”, USA, 2012
„Mistrzowie herbaty”, Francja, 2012

20:00

„Smak curry”, Indie/Francja/Niemcy, 2013, reż. Ritesh Batra

Zapraszamy na 5. Kuchnia+ Food Film Fest już w nadchodzący weekend.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto