5. Kuchnia+ Food Film Fest. Bogactwo smaków w programie
Tegoroczny Kuchnia+ Food Film Fest odbędzie się po raz pierwszy w czterech miastach: Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Wrocławiu. W czwartek, 21 listopada w warszawskim kinie Kultura nastąpi uroczyste otwarcie przeglądu, podczas którego zostanie pokazana „Czerwona obsesja” Warwicka Rossa. Dokument opowiada o wpływie współczesnej sytuacji gospodarczej na cenę i jakość słynnego na całym świecie wina z regionu Bordeaux.
Czytaj także: Wydawnictwo Albatros zaprasza panie na bezpłatne badania EKG
Kuchnia+ Food Film Festiwal. Co w programie?
Przegląd potrwa trzy dni, z czego każdy poświęcony jest innej tematyce. W piątek, 22 listopada w sekcji „Kultura kulinarna” organizatorzy zabiorą widzów w podróż do Tybetu ("Skarby kuchni tybetańskiej”), w Alpy ("Kulinarne dziedzictwo Alp”), a nawet na Antarktydę, gdzie trwa zażarta walka o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa („Ostatni ocean”).
Kuchnia+Food Film Festiwal. Zobacz najsmaczniejsze filmy kulinarne
W sobotą 23 listopada blok „Społeczeństwo” otworzy „Farmer i jego Książę” w reżyserii Bertrama Verhaaga, docenionego nagrodą specjalną Amerykańskiej Akademii Filmowej oraz uhonorowanego na licznych festiwalach. W roli głównej książę Karol i jego osobisty farmer, twórcy najstarszego ekologicznego gospodarstwa na świecie.
Lubisz słodycze? Spróbuj „Gorzkiego smaku czekolady”. Reżyser Miki Mistrati pokazuje w nim znacznie mniej słodki, brutalny świat, w którym do zbierania nasion kakaowca bezlitośnie wykorzystuje się dzieci.
Wieczorem przekonamy się z kolei „Co kryje Coca-Cola?”. Film ujawni jedną z najlepiej strzeżonych tajemnic handlowych XX i XXI wieku. „Parcie na żarcie” zdemaskuje z kolei producentów żywności, którzy posługują się rozmaitymi metodami manipulacji, by skusić nas do zakupów.
Zobacz też: Bieg "Policz się z cukrzycą". Ruszyły zapisy do 8. edycji
W niedzielę w sekcji „Smakosze” zobaczymy najlepsze restauracje i najzdolniejszych szefów kuchni na świecie. Organizotorzy podejmą temat food designu, czyli projektowania i sztuki serwowania dań. 5. Kuchnia+ Food Film Fest zakończy fabularny „Smak curry”.
W ramach przeglądu zostanie zaprezentowanych 9 bloków filmowych. Każdemu z nich towarzyszyć będzie panel dyskusyjny z twórcami lub ekspertami. Organizatorzy szykują również dodatkowe atrakcje - poczęstunki związane z tematyką pokazywanych filmów.
Bilety do nabycia na portalu lub w kasach kina Kultura. Cena (za jeden blok) wynosi 18 zł.
Poniżej podajemy szczegółowy program Kuchnia+Food Film Festiwalu:
piątek, 22 listopada 2013
17:30
„Skarby kuchni tybetańskiej”, Chiny, 2012, reż. Bo Jianli
„Kulinarne dziedzictwo Alp”, Niemcy, 2012
20:00
„Ostatni ocean”, Nowa Zelandia, 2012, reż. Peter Young
sobota, 23 listopada 2013
13:00
„Farmer i jego Książę”, Niemcy/Wlk. Brytania, 2013, reż. Bertram Verhaag
15:00
„Gorzki smak czekolady”, Dania/Szwecja/Niemcy, 2012, reż. Miki Mistrati
„Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?”, Francja, 2013, reż. Donatien Lemaitre
17:30
„Co kryje Coca-Cola?”, Francja, 2012, reż. Romain Icard
„Parcie na żarcie”, Francja, 2012, reż. Rémy Burkel, Sylvie Deleule
20:00
„Czerwona obsesja”, Australia/Chiny/Francja, reż. Warwick Ross, David Roach
W przypadku filmu „Czerwona obsesja" przygotowano szczególną atrakcję. Ci, którzy zakupią bilet za 118 zł, nie tylko obejrzą film, ale również zostaną zaproszeni na kolację w „Piątej ćwiartce” w sobotę o godz. 22:00.
niedziela, 24 listopada 2013
15:00
„elBulli - kulinarny interface”, Hiszpania, 2013, reż. Eduard Martí
17:30
„Somm”, USA, 2012
„Mistrzowie herbaty”, Francja, 2012
20:00
„Smak curry”, Indie/Francja/Niemcy, 2013, reż. Ritesh Batra
Zapraszamy na 5. Kuchnia+ Food Film Fest już w nadchodzący weekend.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?