Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubisz pizzę? Wstąp do restauracji „Po Byku”

Redakcja
Pierogarnia i Pizzeria „Po Byku” to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Zielonej Góry. Świadczy o tym nie tylko duży wybór pysznych i różnorodnych pierogów, które są ręcznie wyrabiane, ale także pizza wypiekana w specjalnym piecu.

O tym, dlaczego warto odwiedzić to miejsce, opowiada Klaudia Wierzbicka, właścicielka restauracji. - Jesteśmy jedyną restauracją w centrum Zielonej Góry, w której pizzę wypieka się w piecu opalanym drewnem. Dzięki temu, że piec jest opalany wyłącznie drewnem dębowym, nasza pizza zyskuje specyficzny aromat. Chcieliśmy żeby piec był istotnym punktem wystroju, żeby przyciągał spojrzenia klientów. Dlatego właśnie nadaliśmy mu wygląd byka, z otwartym pyskiem, z którego wyjmowane są pachnące, gorące dania. Postanowiliśmy poszerzyć działalność o pizzerię, ponieważ dzieci, które dotychczas odwiedzały nas ze swoimi rodzicami często pytały o pizzę, teraz rodzic może zjeść pierogi, dzieci posilą się pizzą. Poza tym jest to popularne danie, które można jeść także późnym wieczorem, stąd pomysł wydłużenia godzin pracy w naszej restauracji aż do 23.00, a w piątek i sobotę do północy. Podobnie jak przy pierogach, także i przy produkcji pizzy postawiliśmy głównie na jakość dobieranych produktów. Większość z nich staramy się robić samemu, jak np. sosy przygotowywane z prawdziwych, włoskich pomidorów, a nie na bazie koncentratu pomidorowego, który dzięki naszemu zapleczu gastronomicznemu, "budujemy" od podstaw, a nie kupujemy gotowy. Wykorzystujemy również ser mozzarella, zamiast sera żółtego. Stawiając na jakość, nie zaznasz u nas szynki konserwowej, w ilości "szukaj a znajdziesz", czy też wędzonego kurczaka - u nas jest zawsze świeży, papryka konserwowa? - to tez nie u nas! Staraliśmy się nie iść po najmniejszej linii oporu, dlatego też wypracowaliśmy naszą własną recepturę przyrządzania pizzy. Poza tradycyjnymi i spotykanymi w każdej pizzerii rodzajami tego dania, można u nas dostać również coś oryginalnego i wyjątkowego, jak choćby pizza z oscypkiem i żurawiną. Z naszej restauracji nikt nie wyjdzie głodny. Mamy pizze zarówno dla „mięsożerców", wegetarian, osób wybrednych, miłośników ostrych przypraw, a także dla dzieci.Zamiast tradycyjnej pulpy, czyli sosu pomidorowego, którym smarowany jest placek, klient ma do wyboru także sos pesto rosso z suszonymi pomidorami, parmezanem, orzeszkami pini i przyprawami oraz pesto alla Genovese, z bazylią, parmezanem i orzeszkami pini. Również do polania pizzy dajemy klientowi kilka możliwości. Serwujemy sos czosnkowy, pomidorowy, słodko kwaśny, słodko kwaśny chili i pietruszkowo czosnkowy. Szczególnie ten ostatni idealnie komponuje się ze smakiem pizzy z pieca. Postawiliśmy również na typowo włoski akcent. Bowiem we Włoszech pizzy nie polewa się sosem, tylko oliwą. Stąd w naszej restauracji na każdym stoliku goście mają do dyspozycji oliwę czosnkową i chili. Chcieliśmy, aby nasza restauracja była oryginalna pod każdym względem. Począwszy od wystroju, skończywszy na ciekawych i zabawnych nazwach serwowanych dań, jak np., Świnka spod palmy, „Zemsta Janosika", „Chłopski wymysł" czy też kultowy "Mięsny jeż".Jeśli chcecie się dowiedzieć, co kryje się za tymi nazwami, musicie odwiedzić Pierogarnię i Pizzerię „Po Byku". Spośród mnóstwa propozycji, na pewno wybierzecie coś w sam raz dla siebie! Restauracja mieści się przy ul. Wojska Polskiego 2 w Zielonej Górze, koło filharmonii.https://www.facebook.com/PierogarniaPizzeriaPoBykuZielonaGora 

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto