Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy

czesiek
czesiek
Picea – pizza, potrawa uwielbiana przez wszystkich na całym świecie.
Picea – pizza, potrawa uwielbiana przez wszystkich na całym świecie.
Picea – pizza, to słowo ma ponad 1000 lat i określa potrawę uwielbianą przez wszystkich na całym świecie. 9 lutego możemy bezkarnie objadać się pizzą, gdyż tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Pochodzenie, uznawanej za typowo włoską potrawę, pizzy nie jest do końca jasne. Ciasto chlebowe podobne do tego na pizzę jest jedną z najstarszych potraw i było wypiekane już w neolicie. Zapisy o dodatkach wzbogacających smak takiego ciasta są spotykane w czasach starożytnych. Zachowały się także przekazy, że perscy żołnierze króla Dariusza I Wielkiego (549-486 p.n.e) posilali się chlebowym plackiem z serem i innymi dodatkami.
Pizza do XIXw. była typową potrawą biedoty i chłopów. Jednak w 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka zwiedzająca wraz z mężem Humbertem I swoje włości zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy dla królowej Małgorzaty. Podobno, najbardziej ulubioną pizzą Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć pizza Margherita , w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).
Polski akcent w historii pizzy:W XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej królowej Bony z królem polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami. Wzbudził podziw i uznanie, przypadając młodej parze do gustu.
Kilka ciekawostek dotyczących pizzy:- Największa pizza mierząca 1010 metrów oraz 28 cm powstała w... Polsce, a dokładnie w Krakowie. Na stworzenie tej pizzy zużyto: 3,5 tony mąki, 2 tony sera, 1,5 tony sosu pomidorowego oraz 0,5 tony pieczarek i kukurydzy. Pizzę robiono przez 18 godzin i podzielono ją na... 25 tys. kawałków.- Mająca 37,4 metra średnicy i ważąca 12,19 ton największa pizza przygotowana została w hipermarkecie Norwood Pick'n'Pay w Johannesburgu w Południowej Afryce.- Najdroższą pizzę przyrządził restaurator Domenic Croll. Stworzona z okazji walentynek warta była... 2 tysiące 745 dolarów. Składniki tej pizzy to: sos z suszonych na słońcu pomidorów, szkocki wędzony łosoś, jadalne złoto czy nasączony szampanem kawior.- Najbardziej ekstrawagancka pizza dostępna była w nowojorskiej restauracji Nino's Bellissima. Wśród jej dodatków znalazły się takie cuda, jak: sześć rodzajów kawioru, świeży homar oraz creme freche. Taka "Luksusowa Pizza" kosztowała jedynie... 1 000 dolarów.- Do roku 1830 pizza była otwarcie sprzedawana na ulicach. Pierwsza z prawdziwego zdarzenia pizzeria, ze stolikami i krzesłami, powstała w Neapolu i nazywała się „Antica Pizzeria Port Alba".- Dostawa pizzy w obecnie znanej postaci rozpoczęła się w Stanach Zjednoczonych po II wojnie światowej.- Rokrocznie w USA sprzedawane są 3 miliardy pizz. Kolejne 2 - na całym świecie. W liczbie jednego miliarda sprzedają się pizzy mrożone. Najwięcej tego typu wypieków sprzedawanych jest w piątki i soboty, a przeciętna rodzina je pizzę 30 razy w przeciągu roku. 

od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto