Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza pizza w Warszawie. Skąd zamówić na wynos? Oto najciekawsze propozycje

Redakcja Warszawa
Redakcja Warszawa
Ten wynaleziony w Chicago styl pizzy w Polsce jest prawie nieznany. A szkoda, bo Deep Dish pizza to ciekawa wariacja na temat popularnego placka. Pizzę przygotowuje się w specjalnej brytfance, z dużą ilością sera i kilkoma składnikami. Całość je się najczęściej widelcem i nożem bo bardzo puszyste ciasto z dużą ilością sera trudno utrzymać tak samo jak tradycyjną pizzę. Na Deep Dish warto wybrać się do Big Adriano, gdzie do jednego placka wędruje nawet pół kilo sera.

Standardowa Cheese kosztuje 18,95 zł. Nieco bardziej skomplikowane to: Chicago Classic z pepperoni, pieczarkami i papryką (25,95 zł) z czy Big Meet z czterema rodzajami mięsa (28,95zł).
Ten wynaleziony w Chicago styl pizzy w Polsce jest prawie nieznany. A szkoda, bo Deep Dish pizza to ciekawa wariacja na temat popularnego placka. Pizzę przygotowuje się w specjalnej brytfance, z dużą ilością sera i kilkoma składnikami. Całość je się najczęściej widelcem i nożem bo bardzo puszyste ciasto z dużą ilością sera trudno utrzymać tak samo jak tradycyjną pizzę. Na Deep Dish warto wybrać się do Big Adriano, gdzie do jednego placka wędruje nawet pół kilo sera. Standardowa Cheese kosztuje 18,95 zł. Nieco bardziej skomplikowane to: Chicago Classic z pepperoni, pieczarkami i papryką (25,95 zł) z czy Big Meet z czterema rodzajami mięsa (28,95zł). Przemysław Ziemichód
Jaka jest najlepsza pizza w Warszawie? O to miano walczy od lat wiele stołecznych restauracji specjalizujących się w kuchni włoskiej. Tradycyjnego placka w stolicy można spróbować zarówno pizzy rzymskiej, neapolitańskiej, jak i amerykańskiej. Gdzie warto zamówić? Przygotowaliśmy dla Was 10 propozycji.

Najlepsza pizza w Warszawie. Skąd zamówić na wynos?

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie? W czasie pandemii niestety nie możemy tak po prostu pójść do restauracji. Większość ulubionych miejsc z pizzą umożliwia zamawianie jedzenia "na wynos". Choć nie jest to ten sam klimat, co "na miejscu", warto spróbować. Zamawiając - koniecznie bezpośrednio w pizzerii, a nie przez pośredników - wspieramy stołeczną gastronomię. A wybór w Warszawie jest niezwykle szeroki: pizza tradycyjna, rzymska, neapolitańska, amerykańska, a nawet... wegańska.

Najlepsza pizza Warszawie? Stąd warto zamówić jedzenie!

Ten wynaleziony w Chicago styl pizzy w Polsce jest prawie nieznany. A szkoda, bo Deep Dish pizza to ciekawa wariacja na temat popularnego placka. Pizzę przygotowuje się w specjalnej brytfance, z dużą ilością sera i kilkoma składnikami. Całość je się najczęściej widelcem i nożem bo bardzo puszyste ciasto z dużą ilością sera trudno utrzymać tak samo jak tradycyjną pizzę. Na Deep Dish warto wybrać się do Big Adriano, gdzie do jednego placka wędruje nawet pół kilo sera.

Standardowa Cheese kosztuje 18,95 zł. Nieco bardziej skomplikowane to: Chicago Classic z pepperoni, pieczarkami i papryką (25,95 zł) z czy Big Meet z czterema rodzajami mięsa (28,95zł).

Najlepsza pizza w Warszawie. Skąd zamówić na wynos? Oto najc...

Najlepsza pizza w Warszawie. Dlaczego włoski placek jest tak popularny?

Tradycyjnie, w każdy drugi wtorek lutego, obchodziły Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak sama nazwa wskazuje jest to święto obchodzone na całym świecie. Prawdopodobnie pierwszą pizzę (bardziej przypominającą focaccię) mogliśmy zjeść już w starożytności u Rzymian, ale także u Greków i Egipcjan. Ci ostatni używali jej jako... środek płatniczy.

Prawdziwy "boom" na pizzę nastał na początku XX wieku, tuż po tym jak neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, przygotował placek na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Tak powstała w 1898 roku "Margherita". Kiedy pizza trafiła do Polski? Najstarsza pizzeria w Polsce została otwarta dopiero w 1975 roku, w Słupsku. Szef gastronomii tamtejszego baru mlecznego "Poranek", po wizycie w Mediolanie zakochał się we włoskim placku. Metodą prób i błędów znalazł recepturę na ciasto, które w niewielkim barze wypiekane jest do dzisiaj.

Do Warszawy pizza zawitała niezwykle późno, bo dopiero w 1991 roku. Za pierwszą pizzerię uważa się lokal przy ulicy Barskiej 37 na Ochocie. Pizzę, według tej samej procedury, można tam zjeść do dziś (znajduje się w naszym zestawieniu). Rok później do stolicy trafiła pierwsza "sieciówka" - Pizza Hut. Jak wszystko co nowe i amerykańskiej, działała w Hotelu Marriott. Niedługo później pojawiła się - otwarta w Łodzi - sieć Da Grasso.

Ten wynaleziony w Chicago styl pizzy w Polsce jest prawie nieznany. A szkoda, bo Deep Dish pizza to ciekawa wariacja na temat popularnego placka. Pizzę przygotowuje się w specjalnej brytfance, z dużą ilością sera i kilkoma składnikami. Całość je się najczęściej widelcem i nożem bo bardzo puszyste ciasto z dużą ilością sera trudno utrzymać tak samo jak tradycyjną pizzę. Na Deep Dish warto wybrać się do Big Adriano, gdzie do jednego placka wędruje nawet pół kilo sera.

Standardowa Cheese kosztuje 18,95 zł. Nieco bardziej skomplikowane to: Chicago Classic z pepperoni, pieczarkami i papryką (25,95 zł) z czy Big Meet z czterema rodzajami mięsa (28,95zł).

Najlepsza pizza w Warszawie. Skąd zamówić na wynos? Oto najc...

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto