Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Rewelacyjne fit brownie z fasoli. Przepis na pyszne ciasto bez glutenu, jajek i cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne fit brownie, które wprost rozpływa się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne fit brownie, które wprost rozpływa się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszne ciasto, które możesz przygotować bez mąki pszennej, jajek i cukru? Proponuję sprawdzony przepis na brownie z fasoli, osłodzone daktylami i bananem. To sycące i pyszne kakaowe ciasto, które doda nam energii i zaspokoi chęć na słodycze. Idealny przysmak dla osób na diecie bezglutenowej i wegańskiej. Przekonaj się, jakie jest wyśmienite i wypróbuj przepis na fit brownie.

W skrócie:

Ciasto bez glutenu, jajek i cukru – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszne fit brownie. To ciasto, które przygotujesz bez mąki pszennej, jajek i bez cukru. Zamiast tego proponuję użyć fasoli, odrobiny mąki owsianej oraz daktyli i dojrzałego banana. Ciasto jest sycące, wystarczająco słodkie, kakaowe i kusząco pachnące cynamonem. Wierzch udekorowałam kremem z daktyli i masła orzechowego oraz płatkami migdałowymi. Taki przysmak doda nam energii i nie zakłóci naszej diety. Warto jednak pamiętać, że daktyle są bardzo zdrowe, ale mają wysoki indeks glikemiczny, są niewskazane dla cukrzyków.

Zobacz w galerii, jak przygotować fit brownie

Przepis na fit brownie z fasoli

czas przygotowania: ok. 20 minut + 20 minut pieczenia
porcja na: blaszkę 20x20 cm
poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (400g),
  • 130 g daktyli,
  • 30 g kakao,
  • 30 g mąki owsianej,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,

do dekoracji:

  • 70 g daktyli,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • płatki migdałowe.

Jak zrobić fit brownie?

  1. Daktyle namocz w wodzie. Odstaw na 10 minut.
  2. Włącz piekarnik na 170 stopni, w opcji góra-dół.
  3. Fasolę odcedź z zalewy i przełóż do miski.
  4. Dodaj odcedzone daktyle.
  5. Banana umyj, obierz i dodaj do miski. Wlej także olej.
  6. Zmiksuj całość blenderem.
  7. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę owsianą, kakao i cynamon. Dodaj do zmiksowanych składników i wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  9. Przygotuj krem: daktyle namocz w wodzie, po 10 minut zmiksuj je z wodą, z masłem orzechowym i szczyptą soli.
  10. Posmaruj wystudzone ciasto kremem z posyp podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rewelacyjne fit brownie z fasoli. Przepis na pyszne ciasto bez glutenu, jajek i cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto