Świąteczne gotowanie pod okiem mistrzów. Za nami warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów

Materiał informacyjny Akademii Qulinarnej Sokołów
Na początku grudnia, w malowniczym Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej, odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych organizowanych przez Akademię Qulinarną Sokołów. Zaproszeni goście najpierw uczyli się dekorowania pierników metodą tradycyjną, a następnie wzięli udział w świątecznym gotowaniu. Wyśmienite potrawy przyrządzali pod czujnym okiem utalentowanych szefów kuchni – Dominika Moskalenko oraz Tomasza Królikowskiego. Spotkanie jak zwykle przebiegło we wspaniałej, rodzinnej, a co najważniejsze – iście gwiazdkowej atmosferze.

Warsztaty organizowane przez Akademię Qulinarną Sokołów to cykl niezwykłych spotkań, podczas których zaproszeni influencerzy poznają sekrety sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywnościowymi.

Najnowsza odsłona wydarzenia była poświęcona zbliżającym się świętom Bożego Narodzenia. Spotkanie rozpoczęło się od powitania i przedstawienia szefów kuchni, którzy przybliżyli gościom tematykę zbliżających się kuchennych zmagań. Następnie, aby poczuć prawdziwie gwiazdkowy nastrój, uczestnicy przystąpili do warsztatów z dekorowania pierników.

emisja bez ograniczeń wiekowych

- Za każdym razem proponujemy naszym gościom dodatkową atrakcję, która wiąże się z tematem danych warsztatów. Podczas tego świątecznego spotkania, jego uczestnicy mogli dowiedzieć się, jak dekorować pierniki technikami i wzorami tradycyjnymi. Chcemy nie tylko koncentrować się na gotowaniu, ale także edukować i pokazywać różne ciekawe rzeczy osobom, które nas odwiedzają - tłumaczył Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

Świąteczne gotowanie z Sokołowem

Wykonywanie tradycyjnych zdobień pierników wymagało wiele precyzji i zaangażowania, a jednocześnie było znakomitą zabawą. Następnie przyszedł czas na część główną warsztatów. Influencerzy zostali podzieleni na dwie grupy. Jednej przewodniczył szef kuchni Sokołów Dominik Moskalenko, drugą zaś poprowadził gość specjalny - Tomasz Królikowski.

Kuchenni wirtuozi najpierw przybliżyli uczestnikom menu, które przygotowali na ten wyjątkowy dzień, a następnie zaprosili ich do wspólnej, smakowitej zabawy.

- Jest przesympatycznie, a w powietrzu unosi się klimat świąt. Na stole nie zabraknie dziś pysznego mięsa, ale będą również desery. Atmosfera jest wyjątkowa, za oknem pada śnieg, więc czego chcieć więcej? Jest naprawdę magicznie. Mam nadzieję, że takie też będą nasze święta. Uwielbiam tu przyjeżdżać ze względu na to piękne, malownicze miejsce, położone z dala od Warszawy. Za każdym razem uczę się tu także nowych rzeczy, które mogę później wykorzystać w swojej kuchni - powiedziała Eliza Gwiazda, aktorka i prezenterka telewizyjna, uczestniczka warsztatów.

Wyjątkowe menu

Podczas tegorocznej edycji warsztatów, goście mieli okazję przyrządzić dania, które zarówno smakiem, jak i aromatem nawiązują w dużym stopniu do świątecznego klimatu, a jednocześnie nie są typowymi reprezentantami bożonarodzeniowych stołów.

Grupa Tomasza Królikowskiego wzięła na kulinarny warsztat terrinę grzybową z Szynką sarmacką Sokołów, a także schab Sokołów nadziewany kasztanami, z posypką ziołową oraz karmelizowanymi jabłkami z pietruszką, z miodem i makiem.

- Dzisiejsze potrawy inspirowane są Bożym Narodzeniem. Sięgnęliśmy do tradycji, w efekcie czego, przedstawimy lekko zapomniane potrawy w nowoczesnym wydaniu. Wśród nich m.in. schab nadziewany kasztanami, przyprawionymi gałką muszkatołową, czyli dokładnie tak, jak za czasów Mikołaja Reja. Menu jest naprawdę interesujące. Widać to m.in. po zaangażowaniu grupy, z którą mam okazję pracować. Wszyscy chętnie się uczą, poznają różnego rodzaju tajniki. W dodatku jesteśmy w cudownym miejscu, atmosfera jest po prostu wyśmienita - mówił szef kuchni Tomasz Królikowski.

Równie ciekawe zadanie mieli influencerzy gotujący pod okiem Dominika Moskalenko. Grupa charyzmatycznego kucharza miała za zadanie przygotować dwa dania na bazie wołowiny - tatara oraz wyśmienity klasyk, jakim jest polędwica Wellington.

- Dziś musi być świątecznie, wytwornie, postawiliśmy więc na wołowinę. Przygotujemy tradycyjny tatar wołowy oraz polędwicę Wellington - pieczoną w cieście francuskim, z dodatkiem duxelles, czyli redukowanych pieczarek, szpinaku oraz sosu truflowego. Współpraca jak zwykle wygląda cudownie, wierne grono influencerów nie zawiodło, wszyscy są chętni do gotowania, a to sprawia, że atmosfera jest wspaniała - mówił szef kuchni Sokołów, Dominik Moskalenko.

Obłędny finał

Po kilku godzinach gotowania, nadszedł długo wyczekiwany moment - wspólny posiłek, któremu towarzyszyła ożywiona rozmowa o bożonarodzeniowych tradycjach kulinarnych.

Zaproszeni goście zasiedli przy świątecznym stole i skosztowali przyrządzonych przez siebie dań. Efekt po raz kolejny przerósł ich najśmielsze oczekiwania. Potrawy rozpływały się w ustach, były idealnie doprawione i z pewnością kulinarnie wprowadziły uczestników w świąteczny czas.

- Chcemy dzielić się z naszymi gośćmi zarówno doświadczeniem, jak i nowymi pomysłami. Widać, że jest to dla nich bardzo ciekawe. Są zadowoleni, chętni do poszerzania swoich umiejętności. Gotowanie w przemiłej atmosferze, w cudownym miejscu, pod okiem prawdziwych ekspertów - to wszystko sprawia, że nasze warsztaty cieszą się tak dużym zainteresowaniem - podsumował Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A.

Na zakończenie, influencerzy oraz ich kulinarni mentorzy stanęli do pamiątkowego zdjęcia. Okazja do kolejnego spotkania już w przyszłym roku.

Celem warsztatów kulinarnych organizowanych przez Akademię Sokołów jest promocja zdrowego trybu życia i propagowanie trendu zero waste. To także możliwość poznania sekretów pracy najlepszych kucharzy i wzbogacenia swojego notatnika z przepisami o nowe, inspirujące propozycje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Świąteczne gotowanie pod okiem mistrzów. Za nami warsztaty w Akademii Qulinarnej Sokołów - Mazowieckie Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto