ROLADA JABŁKOWA
Biszkopt:5 jaj1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do jabłek:1 garść bułki tartej, 1 garść cukru, 1 Cukier waniiowy6 dużych jabłek (najlepsza szara reneta)
- margaryna do wysmarowania blaszki- papier do pieczenia- duża blaszka, ktora znajnduje sie w wyposażeniu piekarnika :)- w/g uznania cynamon
Blaszkę posmarować margaryną, rozłożyć papier do pieczenia i również natłuścić go margaryną. Jabłka pokroić na średniej grubości plastry (ja kroję na ćwiartki i ok.1 cm plastry), ułożyć na papierze jeden przy drugim, na to wsypać cukier waniliowy, garśc bułki tartej i cukru (rozsypać po całości jabłek na blasze) oraz cynamon w/g uznania. Ubić pianę na sztywno z białek, dodając cukier, póżniej żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na jabłka. Piec ok 25 minut w temp. 180 st.
Na czystą ściereczkę rozsypać cukier puder i szybko wyłożyć na nią gorące ciasto tak, aby jabłka były na wierzchu. Szybko zwinąć w rulon i zostawić w ściereczce aż do wystudzenia.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem ew. lukrem :)
SMACZNEGO!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?