Przeganianie owiec, robienie oscypka, pieczenie barana i degustacja regionalnych potraw - to tylko część atrakcji niedzielnego redyku na Bielanach.
Redyk, czyli uroczyste wejście owiec na góralskie hale, zorganizował Uniwersytet Rolniczy. To pierwsza tego typu impreza w Krakowie, ale nie ostatnia. - Za rok chcielibyśmy ją zorganizować w Zielone Świątki, kiedy w klasztorze na Bielanach odbywa się odpust - tłumaczył prof. Edward Wierzchoś z UR.
Dlaczego organizatorom zależy na zainteresowaniu? Tradycja wypasania owiec na Podhalu trwa od XV w. Ale dziś owiec jest coraz mniej i tradycja powoli umiera. - O wszystkim decyduje ekonomia - mówi prof. Wierzchoś. - Rynek nie potrzebuje wełny, kożuchów, chce jedynie mleka i sera. W Krakowie tylko dwie restauracje serwują baraninę. To sprawia, że hodowla owiec nie opłaca się. A hale zarastają, bo owce są naturalną kosiarką - opowiada.
Jedną z głównych atrakcji redyku było "pucenie" oscypka. Arkana tej sztuki zdradzał obecnym baca Kazek Furczoń. - Żeby był tradycyjny oscypek, potrzebna jest bacówka i polskie, górskie owce - wyjaśniał. - Cały wyrób, od wydojenia do uwędzenia trwa tydzień. Ale takich dobrych serów jak nasze, nie ma w żadnym kraju - zachwalał.
Ci, którzy zgłodnieli w czasie imprezy, mogli skosztować tradycyjnych, regionalnych dań, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Królowały sery, chleb ze smalcem, podpłomyki, zaś motywem przewodnim była baranina, przyrządzona na różne sposoby, pieczona, w gołąbkach, w sosie na ostro.
Dużym zainteresowaniem cieszył się też pokaz wypędzania owiec na hale. Michałowi Hradliczce z Czech pomagał łaciaty owczarek border coli. Był tak skoncentrowany na swoim zadaniu, że nie reagował na nic innego, poza komendami swojego pana.
- To pies pasterski, nie szczeka, nie gryzie, ale jest bardzo ruchliwy - wyjaśnia prof. Wierzchoś. - Przepędza stado zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do niego. Ma naturalny instynkt, a człowiek wyrabia w nim tylko pewne hasła. Podczas imprezy można było też posłuchać góralskich przyśpiewek oraz obejrzeć wystawę dorobku kultury pasterskiej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?