Najpierw tworzyła je w domu, dla siebie. Później coraz więcej jej znajomych było zainteresowanych wyjątkowymi „smakami w słoikach”. W końcu Woo postanowiła wystawiać się ze swoimi słoikowymi tworami na targach, aż w końcu, razem z Kubą, wpadli na pomysł założenia lokalu, w którym będzie można przetwory przygotowywać i kupić. Miejsce na Saskiej Kępie szybko przerodziło się jednak w restaurację.
Jest w niej kilka stolików, panuje kameralna atmosfera, a w sezonie letnim działają – urokliwy taras i ogród. Cała przygoda rozpoczyna się w momencie obejrzenia menu. - Wyróżniamy się intensywnością smaków, które proponujemy w naszej kuchni – mówi Kuba i dodaje: myślę, że mało jest takich knajp w Warszawie, które nie boją się nietypowych potraw.
W menu znajdziemy, między innymi, dania bezglutenowe i wegetariańskie – oznakowane odpowiednio znakami BG i W w karcie. Wootwórnia posiada także opcję makaronu dla dzieci – ze składnikami do wyboru, według zachcianek malucha.
Co konkretnie zjemy i za ile? Na danie głównie na przykład: giczka jagnięca, łzy z kaszy jaglanej, pierożki z soczewicą, nogę kurczaka zagrodowego confit (przygotowywany w tłuszczu gęsim), puree ziemniaczane z gorczycą, cytrynowy jarmuż i pomidory truskawkowe albo stirfraj (mieszane i smażone danie) z orkiszu z papryką, jarmużem, orzeszkami, makiem, suszoną czarną porzeczką i tamaryndowcem oraz sałatką z roszponki z marynowaną rzepą. Oprócz oferty obiadowej w karcie znajdziemy także sałaty, desery i śniadania. Wszystkie dania wzbogacone regionalnymi serami i innymi produktami najwyższej jakości. Menu Wootwórni zmienia się co dwa miesiące, obecna propozycja obejmuje okres do końca lutego.Warto wspomnieć o pozycjach lunchowych, gdzie w cenie 22 złotych zjemy zupę i drugie danie do wyboru – wegetariańskie lub mięsne.
- Te smaki są nieoczywiste. Klienci nigdy nie wiedzą, czego się można spodziewać. Próbują sobie wyobrazić smak wybierając dane danie, ale to co potem się dzieje w buzi, jest pozytywnie nieprzewidywalne. Doznania są wielowarstwowe – opowiada współwłaścicielka miejsca, Agnes Woo.
Co wypijemy? Od ekologicznych smoothies, przez wyjątkowe lemoniady, aż po wykwintne trunki. W tym miejscu na Saskiej Kępie napijemy się unikatowego naparu imbirowego i przepysznej kawy.
Hitem Wootwórni są nietypowe przetwory oraz pasztety, galaretki, konfitury do smarowania, dżemy, marynowane owoce i warzywa, tj. galaretka rozmarynowa z chilli czy pasztet z cielęciny ze śledziem. Wszystko świeże, z lokalnych produktów, w przystępnej cenie – około 15 zł za słoik. Po te smakołyki na Saską Kępę zjeżdżają osoby z całej Warszawy.
Restauracja znajduje się na ul. Królowej Aldony 5. Jest czynna codziennie od 10-22. W weekendy – do ostatniego klienta.
Czytaj też: Shoot'em All. Warszawska Wystawa Fotografii Koncertowej
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?