Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wootwórnia na Saskiej Kępie. W tej restauracji smak ma wiele warstw

Sonia Tulczyńska
Wootwórnia na Saskiej Kępie. W tej restauracji smak ma wiele warstw
Wootwórnia na Saskiej Kępie. W tej restauracji smak ma wiele warstw Szymon Starnawski
W tym przypadku wszystko zaczęło się od pożegnania z korporacją. Kuba i Agnes Woo pracowali wiele lat w wielkich firmach, ale od zawsze pasjonowali się kuchnią. Woo postanowiła postawić na przetwory. I tak w zasadzie powstała Wootwórnia.

Najpierw tworzyła je w domu, dla siebie. Później coraz więcej jej znajomych było zainteresowanych wyjątkowymi „smakami w słoikach”. W końcu Woo postanowiła wystawiać się ze swoimi słoikowymi tworami na targach, aż w końcu, razem z Kubą, wpadli na pomysł założenia lokalu, w którym będzie można przetwory przygotowywać i kupić. Miejsce na Saskiej Kępie szybko przerodziło się jednak w restaurację.

Jest w niej kilka stolików, panuje kameralna atmosfera, a w sezonie letnim działają – urokliwy taras i ogród. Cała przygoda rozpoczyna się w momencie obejrzenia menu. - Wyróżniamy się intensywnością smaków, które proponujemy w naszej kuchni – mówi Kuba i dodaje: myślę, że mało jest takich knajp w Warszawie, które nie boją się nietypowych potraw.

W menu znajdziemy, między innymi, dania bezglutenowe i wegetariańskie – oznakowane odpowiednio znakami BG i W w karcie. Wootwórnia posiada także opcję makaronu dla dzieci – ze składnikami do wyboru, według zachcianek malucha.

Co konkretnie zjemy i za ile? Na danie głównie na przykład: giczka jagnięca, łzy z kaszy jaglanej, pierożki z soczewicą, nogę kurczaka zagrodowego confit (przygotowywany w tłuszczu gęsim), puree ziemniaczane z gorczycą, cytrynowy jarmuż i pomidory truskawkowe albo stirfraj (mieszane i smażone danie) z orkiszu z papryką, jarmużem, orzeszkami, makiem, suszoną czarną porzeczką i tamaryndowcem oraz sałatką z roszponki z marynowaną rzepą. Oprócz oferty obiadowej w karcie znajdziemy także sałaty, desery i śniadania. Wszystkie dania wzbogacone regionalnymi serami i innymi produktami najwyższej jakości. Menu Wootwórni zmienia się co dwa miesiące, obecna propozycja obejmuje okres do końca lutego.Warto wspomnieć o pozycjach lunchowych, gdzie w cenie 22 złotych zjemy zupę i drugie danie do wyboru – wegetariańskie lub mięsne.

- Te smaki są nieoczywiste. Klienci nigdy nie wiedzą, czego się można spodziewać. Próbują sobie wyobrazić smak wybierając dane danie, ale to co potem się dzieje w buzi, jest pozytywnie nieprzewidywalne. Doznania są wielowarstwowe – opowiada współwłaścicielka miejsca, Agnes Woo.

Co wypijemy? Od ekologicznych smoothies, przez wyjątkowe lemoniady, aż po wykwintne trunki. W tym miejscu na Saskiej Kępie napijemy się unikatowego naparu imbirowego i przepysznej kawy.

Hitem Wootwórni są nietypowe przetwory oraz pasztety, galaretki, konfitury do smarowania, dżemy, marynowane owoce i warzywa, tj. galaretka rozmarynowa z chilli czy pasztet z cielęciny ze śledziem. Wszystko świeże, z lokalnych produktów, w przystępnej cenie – około 15 zł za słoik. Po te smakołyki na Saską Kępę zjeżdżają osoby z całej Warszawy.

Restauracja znajduje się na ul. Królowej Aldony 5. Jest czynna codziennie od 10-22. W weekendy – do ostatniego klienta.

Czytaj też: Shoot'em All. Warszawska Wystawa Fotografii Koncertowej

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto