Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Diabelskie pierożki czyli piekielnie dobra rzecz :)

Olga Klamecka
Olga Klamecka
Ostre, a jednocześnie delikatne, chrupkie i sycące. Podane z dipem a'la Tzatziki będą wyborne na obiad, kolację i przekąskę na zimno :)

Takie pierożki odkryłam już kilka lat temu i od razu stały się hitem. Co prawda wymagają trochę pracy, ale na pewno nie kilkugodzinnego sterczenia w kuchni, zapewniam :)Pierożki z ciasta drożdżowego chrupkie na zewnątrz, a w środku z wyrazistym mięsnym farszem i chilli. Mój mąż je uwielbia i zajada na ciepło na obiad i na zimno, biorąc je do pracy. Ja proponuję wersję z łagodnym dipem a'la Tzatziki. To co, chcecie trochę ubrudzić ręce i spałaszować pierożka rodem z piekła? :)Potrzebujemy:ciasto:1 szklanka mąkiok. 0,5 szklanki ciepłej wody1/4 kostki drożdży łyżeczkę cukru0,5 łyżki olejułyżeczkę solijajkoDrożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, dosypujemy łyżkę mąki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 min aby wyrosły.farsz:250 g mięsa mielonegochilliprzecier pomidorowy (jeden słoiczek wystarczy)2 średnie cebulełyżeczkę olejuser żółty - miseczka mała starkowanego będzie idealnaNa patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i przysmażamy ją Do miski wrzucamy mięso mielone, podsmażoną cebulę i przecier pomidorowy. Doprawiamy farsz przede wszystkim chilli, ale też solą, pieprzem, można także jakimiś ziołami i ostrą papryką. Jeśli się nie brzydzimy surowego mięsa, dobrze jest spróbować czy farsz jest odpowiednio doprawiony :)Teraz odkładamy farsz i zajmujemy się ciastem.Wysypujemy szklankę mąki, dodajemy cukier i sól, wylewamy urośnięte drożdże i mieszamy wszystko razem. Dodajemy olej. Jeśli będzie za suche - dodawać wody.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka kawałków i odstawić na 10 min.Rozwałkowujemy po kolei każdy wyrośnięty kawałek na grubość 4-5 mm. Wykrawamy od szklanki,kubki, miski czy czego tam chcemy okręgi jak na zwykłe pierogi (można zrobić duże, można małe, można zawijać jak klasyczne, można eksperymentować :)) i dajemy porcję farszu, na to trochę sera żółtego i zawijamy.Pierożki układamy nie za blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.Smacznego!Dip a'la tzatziki:tarkujemy pół zielonego ogórka, zalewamy dobrą śmietaną lub jogurtem greckim, doprawiamy solą i pieprzem. To wszystko :)Skusicie się na diabelski przysmak? :) 

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto