Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dos Tacos Warszawa. Tu się poczujesz jak w Meksyku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Redakcja
Dos Tacos przy Jasnej 22 działa od siedmiu lat, a kolejki przed lokalem świadczą o tym, że nie bez powodu nazywana jest jedną z najlepszych restauracji z kuchnią Meksyku w stolicy. Na popularność restauracji wpływa szefowa kuchni -  Isabela Balderas, która zna przepisy od podszewki, gdyż sama pochodzi właśnie z tego państwa Ameryki Północnej.  Dalsza część artykułu pod galerią zdjęć.
Dos Tacos przy Jasnej 22 działa od siedmiu lat, a kolejki przed lokalem świadczą o tym, że nie bez powodu nazywana jest jedną z najlepszych restauracji z kuchnią Meksyku w stolicy. Na popularność restauracji wpływa szefowa kuchni - Isabela Balderas, która zna przepisy od podszewki, gdyż sama pochodzi właśnie z tego państwa Ameryki Północnej. Dalsza część artykułu pod galerią zdjęć. Maksym Boldashev
Dos Tacos przy Jasnej 22 działa od siedmiu lat, a kolejki przed lokalem świadczą o tym, że nie bez powodu nazywana jest jedną z najlepszych restauracji z kuchnią Meksyku w stolicy. Na popularność restauracji wpływa szefowa kuchni - Isabela Balderas, która zna przepisy od podszewki, gdyż sama pochodzi właśnie z tego państwa Ameryki Północnej. Dalsza część artykułu pod galerią zdjęć.

Otwartość ludzi, dużo kolorów i zapachów, radość z życia nie tylko w święta, ale codziennie - jednym słowem - Meksyk. Pomimo wpływów kolonialnych i podziału na stany, Meksyk zachował swoją niepowtarzalną historię i autentyczne przepisy. Składniki są proste, jednak łączy się ich wiele, dzięki czemu wydobywa się smaki, za które tak kochamy tę kuchnię. To, jak bardzo bogata kulturowo jest, potwierdza fakt wpisania jej w 2010 roku przez UNESCO na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego. - Kuchnia Meksyku jest bardzo stara. Mamy dużo produktów, których używamy od czasów starożytnych cywilizacji - mówi Isabela Balderas, szefowa kuchni Dos Tacos. Nie oznacza to jednak, że na obszarze całego kraju spotkamy dokładnie te same dania. Jak opowiada Isabela, Meksyk to 32 stany, z których każdy ma swoją własną kuchnię. Dzieli się ona ze względu na jej zróżnicowanie regionalne, tj. północną, zachodnią, znad Zatoki, a także z terenów centralnych, gdzie też wyróżnia się kilka jej rodzajów.

Zróżnicowany kraj Ameryki Północnej
Żeby restauracja zyskała popularność, potrzeba przede wszystkim autentycznych przepisów. Takie właśnie są w Dos Tacos przy ulicy Jasnej 22. To miejsce działa od 2011 roku i przyciąga tłumy klientów. Szefowa kuchni dba o przygotowywanie wszystkiego w taki sposób, jak to się robi w Meksyku. To z nią rozmawialiśmy o Dos Tacos.

Istnieje stereotyp, mówiący, że kuchnia meksykańska powinna być ostra. A jak jest naprawdę? - Nie wszystko jest ostre, dużo dań jest łagodnych. Jak na przykład wiele rodzajów salsy, dzięki której każdy może wybrać odpowiednią dla siebie ostrość - tłumaczy szefowa kuchni. Meksyk słynie także z tego, że ma kilkaset odmian ostrych papryczek. I tak, jak z różnorodnością dań w stanach, tak też jest z papryczkami. Jest tylko kilkadziesiąt popularnych w całym kraju, a jednak większość używana jest tylko w poszczególnych stanach, jak tłumaczy Isabela, każdy ma swoje ulubione.

Dla każdego. Szybko i pysznie
Wbrew pozorom kuchnia meksykańska nie jest trudna. Meksykanie, chociaż gotują z pasją, używają najprostszych składników. Jak mówi szefowa kuchni, wymaga to dużo przygotowań - wiele warzyw, innych składników, ich krojenia - ale to się odpłaca smakiem i zapachem przyrządzonych potraw. Dominuje tutaj przede wszystkim kukurydza - z niej są przyrządzane tak lubiane tortille, z których później robi się tacos, quesadillas czy picadillas. Poza tym podstawowym składnikiem, Isabela wymienia także fasolę, chili, amarantus i wiele warzyw. Mówiąc o deserach, nie mogło zabraknąć churros (hiszpańskich pączków) czy flanu (słodka tarta na kruchym spodzie). Meksykanie lubią także łączyć owoce z chili. - Pamiętajmy, że Meksyk ma wiele wpływów z Hiszpanii, wiele deserów pochodzi właśnie stamtąd - mówi Isabela.

Poczuć Meksyk w Warszawie
Specjalność restauracji przy Jasnej to tacos. - Przygotowujemy różne tacosy, praktycznie z każdego ze stanów. Tak, jest to dużo, ale to jest tego warte. Podstawą w każdym daniu są autentyczne przepisy - tłumaczy. Wszystko to po to, aby Meksykanie, którzy przyjadą, albo Polacy, którzy byli w Meksyku, mogli sobie przypomnieć prawdziwe smaki, zapachu, kolory. - To właśnie wyróżnia naszą restaurację - podsumowuje Isabela.

Poza tym w lokalu znajdziemy przekąski - takie jak nachosy, tostadas (krucha kukurydziana tortilla), picaditas (delikatne placuszki z masy kukurydzianej) i inne, podawane z różnymi dodatkami. Dostępne są również zupy i sałatki, takie jak pozole (tradycyjna zupa meksykańska) czy też sopa azteca (zupa z paskami z tortilli). Z dań głównych znajdziemy tutaj burritos, quesadillas, enchilladas, fajitas i wiele więcej. Dodatki, takie jak salsa, można sobie wybrać. Dostępne są również tradycyjne desery oraz napoje. Każdy z nich przygotowany według starej, prawdziwej receptury.

To, że powstaje coraz więcej lokali z kuchnią meksykańską, Isabela odbiera bardziej pozytywnie, niż postrzega ich jako konkurencję. - Świadczy to o tym, że nasza kuchnia jest bardziej popularna. Cieszy to, że używamy autentycznych produktów i nie jesteśmy myleni z kuchnią Tex-mex. Wszystko to sprawia, że tak często mamy pełną restaurację gości - wyjaśnia Isabela.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto