XX WOJEWÓDZKI FINAŁ KONKURSU BHP W ROLNICTWIE
W dniu 25 listopada 2014 roku w Zespole Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego
w Stargardzie Szczecińskim odbył się wojewódzki finał XX Konkursu „Bezpieczeństwo
i higiena pracy w rolnictwie". Współorganizatorami konkursu są Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Koszalinie, Okręgowy Inspektorat Pracy
w Szczecinie oraz Zachodniopomorska Izba Rolnicza.
Celem konkursu jest popularyzowanie wśród młodzieży wiedzy z zakresu prawa pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy, ubezpieczeń społecznych oraz udzielania pomocy przedmedycznej i ochrony zdrowia.
Na etapie wojewódzkim konkurs składa się z dwóch części – półfinału, obejmującego część praktyczną oraz test pisemny, w którym udział biorą wszyscy uczestnicy oraz finału ustnego, do którego awansuje najlepszych sześciu uczniów.
W finale udział wzięło trzydziestu trzech uczestników reprezentujących jedenaście szkół z całego województwa zachodniopomorskiego. Wszyscy uczestnicy wykazali się doskonałą wiedzą teoretyczną odpowiadając na pytania testowe oraz praktyczną, odnajdując niezgodności z wymaganiami BHP na ocenianych stanowiskach.
Do finału ustnego awansowała najlepsza szóstka: Rutkowski Damian i Dygas Przemysław z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Boninie; Jahyn Adam oraz Wrzeszcz Łukasz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pomorskim; Wiechciński Piotr z Zespołu Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie Szczecińskim oraz Wilniwicz Maciej z Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego
im. Stefana Żeromskiego w Świdwinie.
Po emocjonującym finale klasyfikacja indywidualna przedstawia się następująco:1 miejsce - Rutkowski Damian.2 miejsce - Wilniwicz Maciej.3 miejsce - Wiechciński Piotr.
W klasyfikacji szkół:1 miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Drawsku Pomorskim.2 miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Boninie.3 miejsce – Zespół Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie Szczecińskim.
Uczestnicy i opiekunowie oraz zaproszeni goście przywitani zostali słodkim poczęstunkiem, a po trudnych zmaganiach półfinału zaproszeni zostali na obiad przygotowany przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół nr 5.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?