Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Opasły Tom w gronie najlepszych na świecie. Restauracja w Warszawie doceniona za bogaty smak dań oraz zachwycające wnętrze

Joanna Postrzednik
Joanna Postrzednik
Warszawska restauracja Opasły Tom trafiła na światową listę 50 Best Discovery. To najbardziej prestiżowy konkurs restauracyjny, zorganizowany podobnie jak Oscary, gdzie znawcy branży głosują na swoje ubiegłoroczne odkrycia. To niejedyne wyróżnienie dla tego lokalu. Dwa lata temu Opasły Tom został doceniony za piękne wnętrze. Szczegóły poniżej.

Warszawska restauracja jedną z najlepszych na świecie

Restaurację Opasły Tom stworzyli Agnieszka Kręglicka i Marcin Kręglicki, restauratorzy od ponad trzydziestu lat kreujący warszawską scenę gastronomiczną, właściciele pięciu restauracji etnicznych, działu cateringu, twórcy Targu Rolniczego w Fortecy.

Opasły Tom oferuje kuchnię polską w autorskiej interpretacji. Zaprasza do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. Zimą 2021/22 swoją rezydencję rozpoczął szef Konrad Kowalski, którego co tydzień można spotkać na targu w Fortecy, gdzie z czułością i uwagą wybiera składniki swoich dań. Kapituła konkursu doceniła szczególnie sezonowość oraz bogaty smak dań proponowanych przez Kowalskiego.

- Koncentrując się na sezonowym produkcie, odkrywając jego niuanse, wydobywając esencję, szef Kowalski szuka współczesnej definicji polskiego smaku. Tworzy połączenia harmonijne, wyrafinowane i nieoczywiste, chętnie wykorzystuje receptury swojego domu rodzinnego. Pochodzi z Chełma, ma 36 lat, jego ulubione sekcje to ryby oraz desery - piszą przedstawiciele restauracji Opasły Tom.

W restauracji możemy korzystać z obszernej karty z winami produkcji polskiej. Można też spróbować nalewek oraz miodów pitnych, w których specjalizuje się tradycyjne polskie gorzelnictwo.

Przykładowe pozycje z menu Opasłego Toma:

  • Pączek z ogonów wołowych, consommé wołowe, musztarda za 54 zł
  • Dorada na parze, topinambur, słonecznik, jarmuż, sos z jarzębiny za 108 zł
  • Polędwica z jelenia, seler, kawa, mus z rodzynek i kaparów za 172 zł
  • Prażone jabłko, lody cynamonowe, beza, kruszonka za 39 zł
  • Zupa rybna, mus z dorsza, wędzony karp, pikantna oliwa za 47 zł

Najsmaczniej i...najpiękniej!

To nie pierwsze wyróżnienie Opasłego Toma. W 2020 roku wnętrza restauracji zostały wybrane jako jedne z pięciu najpiękniejszych na świecie, według Wallpaper* magazine. O tym wyróżnieniu pisaliśmy tutaj.

Warszawska restauracja ma 260 metrów kwadratowych powierzchni i dwa poziomy. Mieści m.in. winotekę, fine-diningową, półotwartą kuchnię i... bar z czytelnią. Za wnętrze lokalu odpowiada pracownia BUCK.STUDIO."Kiedy w wieku lat 17, Marcin Kręglicki wymarzył swoją pierwszą restaurację, wrócił z wakacji z plecakiem książek kucharskich. Tak rozpoczęło się poznawanie świata przez kulinaria i opowieści o nich. Opasły Tom stworzyliśmy w dawnej księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego, więc mariaż kuchni i książek się pogłębił" - czytamy na stronie restauracji.

Opasły Tom w gronie najlepszych na świecie. Restauracja w Wa...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto