Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne inspiracje kulinarne

MaW
MaW
Jeśli nie masz jeszcze pomysłu, co można podać na wielkanocne śniadanie, służymy pomocą.

Zacznijmy od śniadania...

Żurek

Składniki:

1 litr zakwasu "Żur Śląski"
5 jaj
500g boczku
500g kiełbasy np. (śląskiej lub wiejskiej)
3 średnie cebule
6użych obranych ziemniaków
1 mała śmietana 20 lub 30 % (UHT)
1 mały słoiczek chrzanu
sól
pieprz
czosnek
majeranek
wywar (może być z kostek rosołowych)

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony). Zalewamy wywarem (bądź wodą, jeśli wybieramy wersję z kostkami). Dodajemy kostki rosołowe, majeranek. Gdy kostki się rozpuszczą dodajemy pokrojone ziemniaki i je gotujemy. Gdy będą one już prawie miękkie wlewamy zakwas.Dodajemy chrzan. W osobnym garnku możemy wcześniej ugotować w osolonej wodzie jajka na twardo. Chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną 20 lub 30%. W między czasie kroimy jaja i dodajemy je do żurku. Doprawiamy wg uznania. Podajemy z pieczywem i masełkiem (masełko dobrze jest przyprawić dodając czosnek, sól i pieprz).

Porady: Butelki z żurem warto odstawić do góry nogami nim rozpoczniemy przyrządzanie żurku, ponieważ lubią one wybuchać po otwarciu.
Smacznego!!!!!

Sałatka z gyrosa**

Składniki:

1 główka kapusty (średnia)
1 słoik ogórków konserwowych
2 puszki kukurydzy
4 filety z kurczaka
przyprawa Gyros ( lub możemy sami zrobić mieszankę przypraw na bazie papryki ostrej,słodkiej,oregano, odrobiny curry, sól i olej)
keczup
majonez
sól
pieprz
czosnek, ok. 3-5 ząbków
ser żółty starty

Sposób przygotowania:

Kroimy pierś kurczaka, a następnie marynujemy w przyprawie. Smażymy. Kroimy sałatę pekińską i ogórki. Dajemy pokrojone składniki do naczynia. Odcedzamy kukurydzę. Dodajemy do kapusty, ogórka i kukurydzy - majonez i ketchup (wg uznania). Trzemy na drobno czosnek. Dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy. I gotowe. Serem żółtym posypujemy sałatkę.

Coś na słodko

Baton w czekoladowej trawie

Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
150 g żółtek
150 g cukier kryształ
150 g białek
75 g mąki pszennej
30 g wedlowskiego kakao
60 g grubo zmielonych orzechów laskowych
75 g rozpuszczonego masła

Czekoladowa masa do przekładania:
300 ml śmietanki kremówki
60 g miodu
30 g masła
250 g wedlowskiej czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Ciasto: Żółtka z połową cukru utrzeć na puszystą masę, białko z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Mąkę, kakao, orzechy połączyć. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek, delikatnie mieszając, dodając sypkie składniki. Na koniec wlać rozpuszczone masło. Podłużną formę przesmarować masłem i wysypać mąką, przełożyć do niej masę. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180-170 stopni.

Masa: Śmietanę z miodem zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną wedlowską czekoladę i masło. Całość połączyć w jednolitą masę. Foremkę, w której było pieczone ciasto, wyłożyć folią spożywczą i do niej nakładać na przemian upieczone i przekrojone ciasto i masę czekoladową. Całość pozostawić w lodówce. Schłodzony, wyjęty z foremki baton możemy udekorować wiórkami czekoladowymi lub polewą czekoladową.

Babka drożdżowa w białej czekoladzie

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:
100 g żółtek
150 g jaj
200 ml mleka
80 g świeżych drożdży
200 g cukru
200 g wedlowskiej czekolady gorzkiej
100 g wedlowskiej czekolady mlecznej
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
200 g masła
szczypta soli
900 g mąki pszennej

Polewa z białej czekolady:
100 g białej wedlowskiej czekolady
30 g masła

Sposób przygotowania:
Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni.Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20-30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami. Z pozostałej części mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15-20 minut, aby lekko wyrosło. Następnie dodać posiekaną w kostkę czekoladę i skórkę pomarańczową.Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu.

Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

Pierwsze wiosenne truskawki w czekoladowych mundurkach

Czas przygotowania: 30 minut

Skład:
500 g świeżych truskawek
100 g wedlowskiej białej czekolady
100 g wedlowskiej mlecznej czekolady
2 łyżki miękkiego masła

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i osuszyć z zielonymi szypułkami. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać jedną łyżkę miękkiego masła. Czekoladę przestudzić tak, żeby nie zastygała. W płynnej białej czekoladzie maczać truskawki do wysokości 3/4. Truskawki odkładać na tacę wyłożoną pergaminem do całkowitego zastygnięcia. Czynność tę powtórzyć dokładnie tak samo z czekoladą mleczną lub gorzką, tutaj należy maczać truskawki do 1/2 wysokości, tak aby został widoczny biały pasek czekolady.

Czekoladowy mazurek

Czas przygotowania: 90 minut

Masa marcepanowa
200 g masy marcepanowej
2 białka

Masa czekoladowa
300 g śmietany kremówki
60 g miodu
300 g czekolady gorzkiej
50 g masła

Składniki
120 g masła
120 g cukru kryształu
250 g mąki
1 jajko
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło posiekać, dodać cukier, mąkę, sól oraz jajko, jak najszybciej zagnieść razem. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 5 mm. Z ciasta wyciąć owalne kształty. Przełożyć je na blachę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut na złoty kolor. Surową masę marcepanową zagnieść z białkami na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego karbowanym zdobnikiem. Masą marcepanową udekorować brzegi wcześniej upieczonego ciasta kruchego. Ponownie włożyć do piekarnika do 180 stopni i zapiekać na złoty kolor. Tak przygotowane spody ostudzić. Śmietankę z miodem zagotować, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną wedlowską czekoladę i masło. Całość połączyć na jednolitą masę.

Przygotowaną masą ostrożnie zalać ciasto kruche, tak aby nie wypłynęło poza brzegi marcepanu. Całość udekorować napisami z czekolady, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Babka z czekoladą i powidłami

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
300 g mąki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka kawy mielonej
1 łyżeczka sody
2 jajka
100 g śliwkowych powideł
100 ml mleka
150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Cukier, cukier waniliowy, masło utrzeć na kremową konsystencję. Połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Do kremowej masy z masła i cukru dodać śliwkowe powidła i jaja. Masę należy ciągle ucierać, aby nabrała jednolitości. Dodając stopniowo do masy sypkie składniki na przemian z płynnym mlekiem, dalej ją ucierać. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni - na początku przez 10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni.

Babę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną

Kinga Czernichowska MMWrocław


Zobacz także:
Na Wielkanoc jajka od "wolnych" kur
Wielkanoc: Potrawy i przepisy świąteczne
Święta Wielkanocne tańsze o 2 proc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto