Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaimponuj obiadem: tarta z kurczęciem :)

Olga Klamecka
Olga Klamecka
Mamy filet z kurczaka. Chłodzi się w lodówce. Żeby nie usłyszeć "O nie, znooowu kurczak...?" musimy prędko coś wymyślić. A przy tym możemy zaimponować ;)

Banalnie prosty do zrobienia obiad, ale jak smakuje! Ach! A do tego jak się prezentuje...Tarta z kurczakiem, choć brzmi dość strasznie, wcale nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie torebki brązowego ryżu i naprędce przyrządzenia kurczaka w jakimś sosie. A zachwytom nie będzie końca - gwarantuję! ;)Na ciasto potrzebujemy:1/4 kostki masła lub margaryny (ja preferuję masło)3 łyżki wodypół łyżki oliwy1 szklanka mąkiNa spód do tarty jest wiele przepisów, ten na blaszkę do tarty o średnicy 27 cm wychodzi kruchutki i bardzo cieniutki. jeśli wolicie grubsze ciasto, zwiększcie ilość każdego składnika o połowę :)Co robimy z tymi składnikami? Zwyczajnie je wyrabiamy. Ciasto ma być dość ciągliwe, ale przy próbie wałkowania ma się "kruszyć" - wtedy jest odpowiednie."Wyklejamy" rekami blaszkę do tarty tak, żeby było w miarę równo i nakłuwamy wszędzie widelcem.Do farszu potrzebujemy:1 filet z kurczakakubek śmietanyzioła jakie lubimy, sól, pieprzkilka plasterków wędzonego boczkuTo moja wersja ze zdjęć. Zrobiłam troszkę wzorując się na sosie carbonara (tam oczywiście śmietany nie uświadczymy w takich ilościach, ale smak jest dość podobny, a ja nie miałam pod ręką nic ciekawszego), ale wy możecie dodać brokuły, możecie zamiast śmietany dać puszkę pomidorów czy co tam zechcecie.Kurczaczka kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na rumiano. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy bez tłuszczu pokrojony w małą kosteczkę boczek aż będzie naprawdę wysmażony. Odstawiamy na bok.Gdy kurczaczek się zrumieni, zestawiamy patelnię z ognia, czekamy chwilę i zalewamy całość śmietaną, mieszając. Doprawiamy do smaku.Wylewamy kurczę w sosie na nasze ciasto w blaszce, dodajemy boczek. Całość ja posypałam gruba startym żółtym serem. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze między 180-200 stopni.Smacznego :)Na zdjęciach widać, jak wyszło to mnie, może Wy też pochwalicie się jak Wam udało się przyrządzić tartę? A może macie swoje ciekawe przepisy na pyszny obiad/deser?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto