Czym są piekarniki parowe

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux
Piekarniki parowe coraz częściej zastępują tradycyjny sprzęt. Nic dziwnego. To zupełnie inna jakość przygotowywania potraw. Jak działa takie urządzenie i na co szczególnie warto zwrócić uwagę podczas zakupu? Podpowiadamy!

Piekarnik parowy - czym różni się od tradycyjnego?

Nazwa może być nieco myląca, jednak trzeba wiedzieć, że piekarniki parowe posiadają wszystkie funkcje znane z piekarników klasycznych. To m.in. funkcja termoobiegu, rozmrażania czy grillowania. Do tego wszystkiego dochodzą możliwości pary. Piekarniki parowe pozwalają bowiem także na pieczenie oraz gotowanie na parze. Wybierając piekarnik dla siebie, należy zachować dużo czujności. Na rynku znaleźć można bowiem także piekarniki tradycyjne z funkcją pary. Mimo podobnej nazwy to zupełnie inny produkt. Piekarnik z funkcją pary daje jedynie możliwość pieczenia na parze, bez gotowania.

Piekarnik parowy - jak powinno działać to urządzenie?

Piekarniki parowe są nieco droższe od tradycyjnych, dlatego wiele osób zastanawia się, czy faktycznie warto w nie zainwestować. Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie samodzielnie, jednak nie ma wątpliwości, że piekarniki parowe to zupełnie nowe doznania kulinarne. Zaczynając od smaku potraw, warto wiedzieć, że para powoduje, że dania są wyjątkowo smaczne. W środku idealnie miękkie, a na zewnątrz pysznie chrupiące. Przygotowywane produkty są dużo zdrowsze, ponieważ proces pieczenia nie wymaga zużycia tak dużej ilości tłuszczy, jak w przypadku tradycyjnych piekarników. Piekarnik parowy to również oszczędność. Zarówno czasu, jak i pieniędzy. Para wodna, która równomiernie rozprzestrzenia się w piekarniku, skraca czas pieczenia nawet o kilkanaście minut.

Jaki piekarnik parowy kupić?

Kupując piekarnik warto zwrócić uwagę zwłaszcza na energooszczędne piekarniki parowe. Bardzo ciekawym produktem jest piekarnik parowy SteamPro 900 z kamerą, marki Electrolux. Sprzęt posiada przydatną funkcję Steamify®, która samodzielne dobiera ilość pary i długość pieczenia. Jedyne co trzeba ustawić to temperatura pieczenia. Dużym ułatwieniem i oszczędnością energii jest także termosonda, która monitoruje temperaturę wnętrza potrawy. Kiedy sprzęt uzna, że danie jest gotowe, urządzenie zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Nowością jest także kamera CookView®, która daje możliwość monitorowania procesu pieczenia bez konieczności otwierania drzwi. Dzięki temu potrawę obserwować można nawet podczas relaksu na sofie czy fotelu. To pieczenie na miarę XXI wieku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto