Warszawa to jedno z tych europejskich miast, które może pochwalić się niezwykle bogatą ofertą gastronomiczną. Zarówno mieszkańcy, jak i turyści, maja możliwość skosztowania w tutejszych restauracjach potraw z niemalże wszystkich zakątków świata. Stołeczne lokale zachęcają swoich gości przepysznymi daniami: od tych najpopularniejszych jak przysmaki kuchni włoskiej, śródziemnomorskiej czy dalekowschodniej, po te mniej odkryte i bardziej wyszukane.
Do ostatnich z wymienionych z pewnością można zaliczyć smaki kuchni libańskiej. Chociaż bliskowschodnie menu nie stanowi dla naszych rodaków już takiej tajemnicy, jak jeszcze kilkanaście lat temu, to bez wątpienia nadal można uznawać je za kulinarną egzotykę. Jej sekrety, bogactwo, różnorodność i nieoczywistość, postanowili przybliżyć Anas Adi, Pierre Abi Nader i Wissam El Haber, otwierając w stolicy kraju restaurację Amar Beirut.
Amar Beirut. Libańskie smaki w sercu stolicy
Restauracja Amar Beiurt mieści się w Fabryce Norblina, przy ulicy Żelaznej 51/53. Lokal jest otwarty dla gości od kilku tygodni, jednak jego oficjalna inauguracja miała miejsce w ubiegły piątek - 16 czerwca.
Cieszymy się, że możemy wprowadzić Amar Beirut, kultową libańską restaurację, do tętniącej życiem Warszawy. Naszą misją jest zapewnienie gościom autentycznych libańskich wrażeń od chwili, gdy przekroczą nasze progi. Dzięki naszemu utalentowanemu zespołowi libańskich szefów kuchni, wciągającej rozrywce i występom na żywo oraz starannie zaprojektowanym przestrzeniom jesteśmy przekonani, że Amar Beirut będzie wyjątkowym miejscem dla wszystkich, którzy poszukują autentycznych kulinarnych i kulturalnych smaków Libanu - mówią właściciele restauracji.
Jak podkreślają przedstawiciele lokalu, Amar Beirut nie jest w swym założeniu wyłącznie restauracją. To miejsce powstało także po to, aby przybliżać mieszkańcom Warszawy libańską kulturę. Regularnie, na specjalnie zaaranżowanej scenie, pojawiać się będą artyści z repertuarem muzyki bliskowschodniej oraz międzynarodowej. Nie zabraknie także pokazów tańca brzucha.
Wszystko ma przenieść nas do tętniącego nocą życiem Bejrutu - wyjaśniają szefowie restauracji.
Amar Beirut oferuje nie tylko wyśmienite połączenie libańskiej sztuki kulinarnej i kultury Bliskiego Wschodu, ale także szczyci się czterema odrębnymi strefami, zaprojektowanymi tak, aby zaspokoić każdy nastrój i preferencje. Oto one:
- Ogród - z bujną zielenią i przytulną atmosferą, stanowiący spokojną oazę relaksu
- Restauracja - elegancka jadalnia, w której goście mogą delektować się autentycznymi smakami Libanu
- Shisha bar - zaprasza na relaks z tradycyjną sztuką palenia sziszy, tworząc towarzyską i swobodną atmosferę.
- Bar na dachu z niezwykłym widokiem na miasto - serwuje autorskie drinki i koktajle fachowo skomponowane przez nasz zespół "miksologów”
Na łącznej powierzchni ponad 700 metrów kwadratowych, w jednym z zrekonstruowanych budynków kompleksu pofabrycznego Fabryki Norblina, Amar Beirut pozwala gościom podziwiać z bliska największy eksponat Muzeum: hydrauliczny akumulator kompensacyjny do 520-tonowej prasy.
Unikatowe menu
Amar Beirut może pochwalić się bardzo doświadczonym zespołem. Jego fundament stanowią libańscy szefowie kuchni, którzy dbając o szczegóły i autentyczność miejsca, opracowali oryginalne menu składające się z prawdziwych i tradycyjnych przysmaków prosto z Libanu.
Goście lokalu mogą delektować się wyjątkowymi propozycjami kulinarnymi, które oddają prawdziwą esencję libańskiej kuchni. Od klasycznych przysmaków, takich jak tabbouleh, hummus czy falafel, po pikantne dania z grilla i najlepsze libańskie słodycze: kanafeh, orsmalliyeh i karabji.
Tutejsze menu jest niezwykle bogate. Poniżej przedstawiamy kilka przepysznych propozycji:
- Tabbouleh - natka pietruszki, bulgur, pomidor, cebula, liście mięty, dressing z oliwy i cytryny - 41 zł
- Loubyech - zielona fasola, mix cebul, czosnek, pasta pomidorowa i plastry pomidora - 33 zł
- Trio hummus - trzy rodzaje hummusu: klasyczny, buraczany oraz pesto - 39 zł
- Baked feta - pieczony ser feta, pomidorki cherry, bazylia, oliwki, oliwa z oliwek - 46 zł
- Sambousek - smażone libańskie pierożki z mieloną wołowiną i cebulą - 25 zł
- Kebbeh - smażone kulki mięsne z bulgur nadziewane mieloną wołowiną - 37 zł
- Fattet eggplant with shrimps - pieczony bakłażan, krewetki, jogurt, chrupiąca pita, kolendra - 62 zł
- Ras assfour - pieczona polędwica wołowa, bazylia, oliwa z oliwek - 46 zł
- Lamb chops - kotlety jagnięce z sumakiem i sałatką - 120 zł
- Tawouk - Szaszłyk z marynowanej piersi z kurczaka, krem czosnkowy - 46 zł
- Kafta halabi - Mięso mielone, natka pietruszki, cebula i sałatka - 56 zł
- Karabij - Ciasteczka z semoliny z nadzieniem pistacjowym, słodki biały krem znany jako Natef - 40 zł
- Banklawa z lodami - z dodatkiem mielonych pistacji o słodkim smaku różanym - 45 zł
Godziny otwarcia
Restauracja Amar Beirut jest otwarta przez siedem dni w tygodniu. Poniżej godziny, w jakich można przyjść do lokalu i spróbować tamtejszych przysmaków:
Niedziela - czwartek - 12:00 - 23:00
Piątek - sobota - 12:00 - 2:00
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?